Vesel sem, da sem invalid

Ne dobesedno, pa vendarle sem nekako vesel.

Naklučje je hotelo, da sem postal invalid III. stopnje. Ko sem lansko leto dobil odločbo, po kateri so me uvrstili v III. kategorijo invalidnosti, s skrajšanim delovnim časom 4 ure na dan, in še to z omejitvami, nisem nikakor mogel dobiti službe. Še zdrav človek, ki lahko dela 8 ur na dan težko dobi službo v tem času, kaj šele jaz. Določili so mi vsaj delno invalidsko pokojnino, v višini 210 €, ki sem jo prejemal vsak mesec, ko sem bil na zavodu za zaposlovanje, kar pa ni niti kot višina socialne. Skratka-polom sem si mislil. Ko se človek ne more zaposliti, pa čeprav bi hotel delat, ter obsojen na tistih 210 € na mesec,…

Verjamem, da je še veliko invalidov, ki so jim dodelili, da lahko delajo samo štiri ure na dan, vendar ne morejo dobiti službe, za to naj tisti, ki imajo podoben primer, preberejo, kako si lahko vsaj malo olajšajo to situacijo.

Torej, bil sem v brezupnem položaju, zato sem začel iskati rešitev, saj s samo 210 e na mesec je težko živet. Za to sem se odločil, da odprem S.P. in vzamem od države subvencijo za samozaposlitev v višini 4.500 €. Pogoj za pridobitev je samo pač ena podjetniška ideja, ter da boš imel odprt S.P. dve leti. Torej sem že v štartu dobil 4.500 €, se samozaposlil za 4 ure na dan in to je to. Subvencijo za samozaposlitev lahko dobi kdorkoli ki odpira S.P., ne glede na to ali bo delal za polni delovni čas ali za samo 4 ure na dan po odločbi invalidske komisije. Znesek subvencije se ne spremeni.

Naslednje kar je-ker sem samozaposlen invalid, sem oddal vlogo za oprostitev plačila PIZ. Že tako, ker delam samo 4 ure na dan, so moji prispevki za S.P. polovični-namesto 280 € samo 145 €, ker pa sem kot invalid zahteval oprostitev plačila PIZ, znašajo moji prispevki za S.P. na mesec samo 50 €!  90 €, ki jih ne plačam, moram prikazati na posebnem kontu in jih porabiti namensko po zakonu. Ker pa sem S.P., velja zame poseben zakon, po katerem lahko ta denar porabim za kar koli. Podjetja, ki pa imajo zaposlenega invalida, pa ne morejo kar tako porabiti tega denarja.

Potem, sem kot samozaposlen invalid, oddal vlogo za nagrado za preseganje kvote, ki znaša trenutno 190 € na mesec. Tudi ta denar bi moral namensko porabiti, ker pa sem S.P., lahko porabim ta denar za karkoli.

Zadnje pa kar je-ker sem 4 ure zaposlen, 4 ure pa upokojen, dobivam delno invalidsko pokojnino v višini 210 € na mesec.

In sedaj če seštejemo ves prihodek na mesec:

pokojnina: 210 €

nagrada za preseganje kvote: 190 €

skupaj: 400 €/mesec

plus subvencija za samozaposlitev v višini 4.500 € in če to subvencijo razdelimo na 24 delov(ker moramo imet sp odprt najmanj dve leti), znese to 187 € na mesec. Vsega skupaj denarja, imam na mesec 587 €-če nič ne delam in samo lenarim doma.

Kar se stroškov podjetja tiče-50 € prispevki plus 33 € računovodski program(knjižim si vse sam, ker pač znam). Skupaj stroškov na mesec: cca 83 €. Od podjetja mi torej na mesec ostane dobrih 500 €, pa še delovna doba mi teče.

Torej, opisal sem svoj primer in upam da bo komu koristil. Če ste v podobni situaciji kot jaz, počakajte ko zavod za zaposlovanje razpiše subvencije za samozaposlitev ter odprite S.P. Bolj se vam bo splačalo, kot pa če boste na zavodu za zaposlovanje.

Pa še ker imate S.P., lahko dodatno zalužite in vse kar zaslužite, je vaš plus, saj imate vse prispevke že plačane in za to ste lahko proti drugim zelo konkurenčni!

Še nov podatek: subvencij za samozaposlitev do danaljnega ne bo več možno pridobitev. Zavod je ukinil tovrstno financiranje.

nov podatek: država je znižala nagrado za preseganje kvote. Sedaj znaša 157 € na mesec

Vabim Vas da si preberete tudi moj prispevek, ki sem ga napisal za lažje razumevanje postopka odprtja sp-ja: http://xclovekx.blog.siol.net/2017/09/11/samozaposleni-invalid-kako/

 • Share/Bookmark

28 odgovorov to “Vesel sem, da sem invalid”

 1. Željko komentira:

  Malo razmisli kako bo, ko boš ta tvoj sp poizkusil zapreti. Pozabil si, da boš dobival tudi položnice od obrtno podjetniške zbornice, mislima da 20€ na mesec. Pa davčni obračun in davčna napoved, ali kako se že temu sedaj reče in pa posledično davekk od dobička, ki ga sp plačuje po progresivni lestvici. Ni vse tako lepo kot si napisal. Sem sam bil sp, pa sem moral preiti v doo da sem dobil 3 kategorijo invalidnosti in me je ta komisija poslala na zavod za zaposlovanje za 8 ur, za slabi dve leti. Ko bo to poteklo, potem bo pa jeba…. Delati pa na žalost ne morem več, zaradi bolezni, premlad za redno penzijo, v invalidsko te pa dajo, če imaš 1. kategoriji invalidnosti……

 2. xclovekx komentira:

  Kot prvo-zakaj bi zapiral S.P.? Najmanj dve leti ga bom še imel. Članarina za OZS je zame samo 10 € ker imam zaradi bolezni skrajšan delovni čas. In kot da je umetnost odat davčno napoved? Davek od dobička pa-ga ne bom imel-položnice za mobitel, internet, potni nalogi in drugi stroški-vse to mi bo v enem letu izničilo ves dobiček. In tudi če potem postanem invalid III. stopnje, mi vseeno ne bo treba plačevati prispevkov za PIZ tako da bodo prispevki samo 100 €, nagrado v višini 190 € pa bom še vseeno prejemal. Sicer pa sem ta članek napisal za tiste, ki so invalidi III: stopnje, in na zavodu prejemajo samo delno pokojnino in je v tem primeru iz finančnega vidika bolje odpreti S.P.

 3. Kat komentira:

  Pozdravljen!
  Ker imamo doma povsem enako situacijo, kot jo opisuješ ti (brezposelnost, invalid III. kategorije, 4 urni delavnik, delna -zelo nizka- pokojnina), te prosim, če mi pojasniš, kako prideš do tega s.p. in vsega, kar si opisal za svoj primer. In hvala, ker si nam prižgal iskrico upanja!

 4. xclovekx komentira:

  No-da napišem lepo po vrsti:

  recimo da si na zavodu za zaposlovanje in invalid. Ker si invalid, spadaš avtomatično v skupino težko zaposljivih oseb, za to lahko zaprosiš za subvencijo za samozaposlitev. Ne glede na to ali boš imel sp za polovični ali polni delovni čas kot invalid, ti pripada celotna subvencija.

  Ko zaprosiš za subvencijo, se udeležiš tri dnevnega predavanja nekih strokonjakov in greš na oddobritev poslovne ideje. Nič kaj zahtevnega. Ko to opraviš, greš na zavod kjer dobiš ene papirje, potem pa moraš v določenem času po podpisu pogodbe odpreti sp.
  Za natanlna navodila se je najbolje obrniti na zavod, ker se vsako leto kaj spremeni.

  Potem je potrebno na ZPIZ poslati prošnjo, da ti dovolijo samozaposlitev za delo ki bi ga želel opravljati. Ko dobiš njihovo potrdilo, lahko začneš urejati prijavo podjetja:
  -na VEM točki se uredijo vse stvari
  -na zavod za zdravstveno je potrebno iti urediti zavarovanje(vsaj jaz sem moral iti, ker mi taga zaradi invalidnosti na VEM točki niso mogli urediti)
  -poslovni račun
  -računovodstvo

  Ko imaš SP in posluješ, podaš na zavod vlogo za subvencijo katero dobiš v roku treh mesecev na poslovni račun

  Po enem mesecu poslovanja, lahko podaš vlogo za nagrado za preseganje kvote in oprostitev plačila PIZ.
  Obrazce se dobi tukaj:
  http://www.svzi.gov.si/index.php?dep_id=5

  potrebno je izpolniti vlogo za oprostitev piz in vlogo za nagrado in vse to poslati na sklad za vzpodbujanje zaposlovanja invalidov.
  Priporočam da si urediš uporabo elektronske izmenjave podatkov s skladom, ker potem vsak mesec kar preko interneta podaš vlogo za izplačilo nagrade. To je potrebno delati vsak mesec, med tem ko ti odločba za upravičenost do nagrade velja eno leto in jo lahko podalšuješ, dokler si invalid, oprostitev plačila PIZ odločba, pa velja celotno obdobje zaposlitve, tako da glede tega ni potem ko prejmeš odločbo, storiti nič. Seveda je potrebno nabaviti digitalno potrdilo!

  Morda bo potrebno plačati celotne prispevke za PIZ prvi mesec davčni, ker še ne boš imela odločb sklada, vendar potem davčni nekaj časa ne plačuješ nič, ker preplačaš prispevke. Seveda se je treba z davčno upravo zmeniti. Ko imaš vse to urejeno, ti bo računovodja vodil neplačane prispevke za piz in nagrado za preseganje kvote na posebnem kontu. Te zneske lahko porabiš za karkoli.

  Mesečno pa na poslovni trr dobivaš 190 € nagrade za preseganje kvote.

  Poleg tega je potrebno ZPIZ obvestiti da si se samozaposlil, ker ti ponovno odmerijo pokojnino. Morda bo prišla novo izračunana pokojnina z manjšo zamudo, ker rabijo nekaj časa da jo izračunajo. Meni se je pokojnina celo povečala.

  To je nekako na grobo napisano. Za vse informacije pa se je potrebno obrniti:
  -zpiz
  -sklad za vzpodbujanje zaposlovanja invalidov
  -durs
  -ZZZS

 5. invalid komentira:

  Kaj pa po 2 letih?

 6. xclovekx komentira:

  PO dveh letih, če si še invalid, ostane vse nespremenjeno. Le da si subvencijo za samozaposlitev ž namensko porabil.

 7. invalid komentira:

  No, in ravno to je problem…

 8. aleks komentira:

  X ČLOVEK Prosim za podatek in sicer kaj ste imeli registrirano preden so vas upokojili , ter kaj ste potem dodal v s.p., da vam je komisija priznala oz. ugodila 4 uri s.p.

  ZANIMA ME DA VEM USTVARIT LAŽJO PREDSTAVO V KAJ NAJ SE PODAM

  hvala za odgovor

  MI LAHKO ODGOVOR POSREDUJETE PO MAILU NA :

  MATJAZ.MATJAZ76@GMAIL.COM

 9. Jenny komentira:

  Ali nagrada nagrada za preseganje kvote ni polovična, če ge za polovični delovni čas? Najlepša hvala za odgovor.

 10. NERI komentira:

  Pozdravljen,
  zanima me kaj pa tisti invalidi pred 2002, ki imamo nadomestilo plače za 4 ure refunderano iz strani ZPIZA in nimamo določene invalidske pokojnine.
  Lep pozdrav, Neri

 11. xclovekx komentira:

  Zakon določa da prejemajo nagrado za preseganje kvote in so hkrati tudi oproščeni plačila PIZ-invalidi. Torej, moraš bit invalid da lahko izkoristiš te ugodnosti, za to po moje ni važno kdaj si postal invalid.

  Za to se je najbolje obrniti na sklad za vzpodbujanje zaposlovanja invalidov.

 12. bina komentira:

  Pozdravljeni, ne vidim izhoda iz zapletene situacije( brez zaposlitve, invalid…) in bi bila zelo hvaležna za kakšen vaš nasvet, saj mi na krajih, kjer bi to morali vedeti, neznajo povedati NIČ!! lepo se zahvaljujem za odgovor. bina

 13. xclovekx komentira:

  V tej objavi je napisana ena od možnosti za nas delavne invalide, ki kot ste sami povedali ne moremo dobiti zaposlitve. Že za polni delovni čas jo je težko dobit, kaj šele da bi kdo zaposlil invalida.
  Če vas konkretno kaj zanima, je najbolje da na moj email matej386@gmail.com pošljete vprašanje ali pa svojo telefonsko številko, pa vas bom jutri poklical.
  Lp

 14. Al3tic komentira:

  Vsi so pozabili rec Hvala,ce ti to kaj pomeni
  Veliko si mi pomago

 15. xclovekx komentira:

  Lahko rečem le-ni za kaj. Rad pomagam če se le da, še posebno ker me to nič ne stane. Poleg tega pa ponoči lepše spim :)
  So pa se mi tudi drugi prijazno zahvalili ki so me kontaktirali preko telefona ali emaila, kar zelo cenim.

 16. majda komentira:

  Pozdravljeni vsi, posebej pa avtor članka:)
  Zelo vesela sem, da sem prebrala kaj takega, saj se jaz z “mlini na veter” borim že dolgo. 30 let sem brez noge, zapolena sem bila dolgo časa 8 ur, potem so mi dodelili skrajšan delovni čas. Sem v II. kategoriji inv. imam 80 % telesno okvaro.Zadnja leta imam težave še z artritisom, vnetji etc. vsako leto me doleti kakšna operacija, matram se kot konj in po 23 letih dela; če se upokojim bi prejemala cca 430 eur pokojnine. oz, če verjamete ali ne, na Spizu mi nočejo narediti izračuna, do tega podatka sem prišla malce na črno.
  Kot najbrž veste, nam je vsakršna legalna pot za dodatni zaslužek onemogočena, celo avtorski honorarji bi znali biti problem. Že nekaj let poskušam pridobiti podatke, kako bi lahko dodatno zaslužila kak euro, saj moji možgani in posledično now how ipd ni problem, kot je pač problem moje telesce za delo.
  Kot sem jaz videla zadeve, je šlo za zaprt krog, ko si onemogočen na celi črti
  če želiš kakorkoli pomigati: zdaj vidim preboj, neglede, da je to prvi prispevek, ki sem ga zasledila v tej smeri, čestitke!

 17. val komentira:

  Hvala, zelo veliko si mi pomagal.
  Do zdaj mi še nihče ni omenil možnosti, ki jo ponuja JPI sklad če si samozaposlen in si invalid III kategorije. To je moj status že kar nekaj časa. Zaradi bolezni sem izgubila veliko dela in ko stopiš v to kategorijo saj vsi vemo kak je ko si invalid, nihče ne čaka na nas se je treba znajti
  Hvvvvvvvvvvaaaaalllllaaaa,

 18. Tadeja komentira:

  Pozdravljeni.

  Od srca sem hvaležna za inf., ne vem kaj bi sicer. (na zzzs tega niso vedeli, še huje – niti verjamejo ne…) Zanima me, če se nagrade za preseganje kvote še vedno lahko podaljšuje iz leta v leto, saj piše, da jo lahko prejemam največ 12 zaporednih mesecev?

  Pa srečno 2015

 19. xclovekx komentira:

  Za to ker ZZZs nima nič s temi ugodnostmi. To ima čez preživninski sklad. Naše državne institucije so narejene tako da tam zaposleni vedo samo tisto kar je njihova naloga vedet in niti malo več.

  Ja nagrado še vedno podaljšujejo za eno leto.

 20. Bogomir komentira:

  Pozdravljen, čisto na novo imam priznano invalidnost III. kategorije in s tem skrajšani delovni čas na4 ure. Ker sem na zavodu brez nadomestila, bo to moj edini dohodek. Ker se ne znajdem najbolj s papirji, bi te prosil ali mi lahko na moj majl pošlješ bolj natančne napotke. Lep pozdrav, Bogo

 21. marjanboleni komentira:

  Invalidska komisija je ugotovila 3.stopnjo invalidnosti z omejitvami ( ne dvigovanja ,prisilne drže , ne lestve, ne delo na višini ) sicer pa 8 urni delavnik. Ker sem s.p. vzdrževalec objektov osnovno poklic elektroinstalater me zanima kaj lahko z svojo izobrazbo sploh še delam.
  Zaenkrat bom odjavil bom s.p.

 22. Lenka komentira:

  razmišljam in razmišlam in se vrtim v začaranem krogu. Imam več vprašanj če mi lahko kdo pomaga. Za sabo imam tri operacije na hrbtenici-hernia. Vse na istem mestu. Stopnje invalidnosti nimam. Ali imam sploh hakšno možnost jo dobit. Sem brezposelna vzgojiteljica pri potdesetih. Težko prideš do zaposlitve, ko pa misliš da jo že imaš na opraviš zdravniškega oz te zaradi njega ne zaposlijo. V januarju se mi je nekaj posrečilo dobit, a sem po treh dneh prekinila z delom, ker me je tako vžgalo v križu. Rešila me je fizioterapija. Ne vem ali naj se podam v iskanje možnosti za invalidsko. Nimam nikakršnih dohodkov in je zelo težko preživeti z moževo pokojnino. Hvala za kakršenkoli nasvet.

 23. Marko komentira:

  Na “kratko” še o moji zgodbi:

  Sem SP že 22 let, odprl pa sem ga izključno zaradi tega, ker zaradi svoje telesne okvare, ki je posledica (ne)strokovne operacije kirurga, nikjer nisem dobil zaposlitve (težava je bila vedno zdravniški pregled in NIKOLI delodajalec), še več; Imel sem vsaj 20 ponudb za odlične zaposlitve, vendar se je vedno vse končalo na medicini dela. Ironija je v tem, da sedaj lahko isto delo legalno opravljam kot SP in kot pogodbenik, kot zaposlen v te-istem podjetju pa naj ga nebi mogel z varnostnih razlogov. Vendar, kot skoraj vedno v življenju, je tudi mene pred pred pribl. dvema letoma obiskal “angel” in mi povedal za možnost prejemanja nagrade za samozaposlenega invalida in tudi oprostitve plačila PIZ. Zanimivo je tudi to, da me je na domu obiskal gospod -imenoval sem ga kar Angel, saj mu je bilo res tako ime, ki je vse podatke o meni in moji invalidnosti dobil z Interneta. Še danes mi ni jasno, kako. Ko sem naslednji dan klical na DURS in tudi SVZI ter povprašal, zakaj me o tem niso obvestili že prej (zakon namreč velja od avgusta 2007), so mi povedali, da se mora vsak sam pozanimati za svoje pravice in da je v načelu država pravična in za vse poskrbi, le zanimati se moramo. Če zgodbo strnem, sem na koncu res lahko hvaležen EU, ki je ta zakon sprejela in mi tako vsaj delno povrnila upanje za prihodnost in tudi zaupanje v naš sistem.
  Sedaj, zaradi vseh naštetih ugodnosti res veliko lažje živim, preteklih 20 let pa je bilo kar peklenskih.

  PS: Tudi sam sem vsaj trem samozaposlenim invalidom v moji okolici osebno povedal svojo zgodbo in jih opozoril na vse naštete možnosti.

 24. Lara komentira:

  Pozdravljen!

  Zanima me, kako dolgo se lahko prejema nagrada za preseganje kvote in oprostitev prispevkov? Je kakšna omejitev?

  Hvala za odgovor in lep pozdrav

 25. suzana komentira:

  Pozdravljeni,

  sem inv.lll kat. in mi je ponujeno delo, samo pogoj je da imam s.p.
  kje bi dobila vse inf glede kako odpreti s.p. in da izkoristim vse kar mi pripada.

  lp

 26. Mici komentira:

  Lep pozdrav,

  prebiram ta zapis, ker vidim, da veliko veste o možnosti zaslužka za invalide imam še jaz eno vprašanje.
  Imam invalidnost III. kat in lahko delam osem ur. Če se samozaposlim, se lahko mogoče tudi samo za par ur, ali je potrebno za osem ur?

  Kot invalid ne smeš zaslužiti ničesar dodatno, niti po pogodbi kot lahko ostali, če so prijavljeni na Zavodu za zaposlovanje, ki lahko zaslužijo dodatno 200 eur.
  Ali je kakšna možnost, da ne vzameš s.p. in lahko vseeno še kaj zaslužiš?

  Napisala sem tukaj, ker bo mogoče še komu kaj prav prišlo in ima mogoče še kdo kak odgovor na to vprašanje.

  Hvala za vsak odgovor

 27. damjan komentira:

  lp
  imam podoben primer tudi sam,teče 8 leto odkar sem ostal brez noge v prometni nesreči
  sedaj sem zaposlen za polnii delovni čas z drugo stopnjo invalidnosti z omejitvami
  ker se je naš direktor nekaj umislil in pravi da ni več zadovoljen z mojim delom in da naj dam sporazumno odpoved da na moje delovno mesto pride drug se obračam na vas in vas sprašujem kaj naj naredim
  odpovedi nočem podpisati ni varjante,sedaj pa ne vem ali se me lahko kar tako znebi??
  najlepša hvala za odgovor
  lp
  damjan

 28. Clarie komentira:

  xclovekx Hvala za info .. zanima ali še velja, ker smo leta 2017? Oziroma kako ti gre zdaj?

Komentiraj

Vi ste prijavljen za komentiranje.