Država da subvencijo za samozaposlitev, vendar,…

Kot nekaj tisoč drugih, sem se tudi sam odločil, da izkoristim ponudbo naše države, in se zaposlim ter prejmem subvencijo za samozaposlitev v višini 4.500 €, kar je cca en miljon bivših dobrih starih Slovenskih tolarjev. Miljon tolarjev je vsaj zame veljal za veliko denarja, če pa povzamemo ta miljon v €, izgleda takole:

-dobiš 4.500 €

-samozaposlitev moraš obdržati za dve leti

-če predčasno zapreš podjetje, moraš vrniti državi sorazmerni delež subvencije

Kakšna je potem kalkulcija?

4.500 € znaša torej subvencija za dve leti, kar je 24 mesecev, torej je to preračunano 187,5 € na mesec.

Kaj pa odhodki?

Ko se samozaposliš, moraš obvezno državi plačati pavšalne prispevke, ne glede na to, koliko dobička/izgube si imel. Najmanjši pavšalni prispevek znaša trenutno 285 €. In če povzamemo, da imamo na mesec subvencijo, v višini 185,5 €, moramo obvezno ustvariti minimalno 98 € dobička na mesec. Kar še ni vse. Jesti tudi moramo-pa tudi hrana, ogrevanje in bencin ni zastonj in nabava sredstev za obratovanje.

Naj omenim še, da če odprete podjetje, je nujno, da imate licenčno programsko opremo! Prepričan sem, da jih vsaj polovica, ki je odprla podjetje s pomočjo subvencije, doma ni imela originalne programske opreme, se pravi-najmanj kar potrebujete za poslovanje je operacijski sistem Windows, ki trenutno stane cca 100 €. Vendar to pa nikakor ni obvezno, če hočete prihraniti, in si boste na računalnik namestili operacijski sistem, ki je brezplačen, recimo Linux, vendar sem prepričan, da pri poslovanju ne boste uporabljali Linuxa.

Naslednje kar je, morate imeti nek program za pisanje . Vsi poznamo Microsoft Office. Ga že imate? Super. Vendar se ne veselite prezgodaj. Večina ljudi ima doma Microsoft Office Home and student, katerega pa ne smete uporabljati pri svojem poslovanju!(oziroma vam nobeden ne brani da ga, vendar boste plačali kazen, če ugotovijo da ga uporabljate) Omenjeni Office je namenjen le za domačo uporabo in kot je napisano za šolarje, študente, se pravi za tiste, ki se doma ne ukvarjajo z nobeno dejavnjostjo, ki je vpisana v davčni register.

In kaj vam preostane sedaj?

-Lahko kupite Office, ki je namenjen prav za podjetja. Imenuje se Microsoft Office home and Business, ki pa stane najmanj 200 € in tam do cca 300 €.

-ali pa si namestite brezplačen pisarniški paket Open Office, ki je ravno tako dober, in prihranite najmanj 200 €.

Torej smo videli, da imamo lahko že v štartu stroške v višini cca 300 €. Toda to še ni vse.

Po zakonu moramo še:

-opraviti tečaj varstva in zdravja  pri delu-cca 36 €

-narediti oceno tveganja za poklic ki ga opravljate-cca 70 €

-imeti v poslovnem prostoru gasilni aparat-cca 30 €

-opraviti zdravniški pregled-cca 100 €

Skupaj: cca 236 €

Naslednje kar je-imeti moramo organizirano vodenje knjig. Lahko jih vodimo sami ali pa najamemo za to računovodstvo, kar pa nas bo stalo cca 100 € na mesec. Seveda se cene zelo razlikujejo. Recimo, danes me je poklicala neka delavka in enega računovodstva in mi ponudila ceno za samozaposlenega, 10 prejetih računov in 15 izdanih računov ter vključeno letno bilanco 130 € na mesec! Saj se heca sem si mislil . Da bom jaz dal 1500 € na leto samo za računovodstvo,… No, osebno računovodstvo si vodim sam. Za računovodski program dam 17 € na mesec, ki pa je popolnoma funkcionalen in enostaven za uporabo.

Ne smemo še pozabiti na nujen strošek-telefon in internet. Recimo da je strošek telefona na mesec 20 €, za internet pa 20 €, skupaj 40 €.

In če seštejemo stroške:

Stroški takoj ob ustanovitvi:  536 € (če kupimo vse kar sem naštel)

Mesečni stroški: minimalno  425 €(prispevki, računovodstvo, internet, mobitel) Ne pozabite še na stroške vodenja računa, morebitne spletne strani, oglaševanja , bencina, hrane, ogrevanja, najema poslovnih prostorov-če dejavnosti ne opravljate doma itd,…

Za zaključek-če preračunamo,…. Na mesec zapravimo 425 €, subvencija znaša na mesec 185 €, naš čisti strošek je 240 €. Torej-na mesec moramo zaslužiti vsaj 240 € da preživimo. Da komaj shajamo enih 500 €, da normalno živimo cca 800 €, da smo srečni 1500 €, da pa obogatimo: zaprite S.P. in kanditirajte na volitvah. Subvencijo boste namreč potem vrnili že v roku enega ali dveh mesecev, če ste to že prvi dan zapravili.

No toliko o kalkulaciji. Sedaj pa se moram obvezno dotakniti programa, ki ga izvaja zavod za zaposlovanje, preden sploh lahko dobiš subvencijo.

Na zavodu za zaposlovanje vam bodo izdali minimalno tri nekoristne programe za zaposlitev-v enem mesecu,. Udeležiti se morate individualnega pogovora za oceno poslovne ideje na OZS, ter tri dnevnih delavnic.

Naj opišem moj primer:

Po izobrazbi sem ekonomski tehnik in sem pač hotel odpreti servis računalniške opreme.OK. Bil sem na oceni poslovne ideje-dobil oddobreno. Bil na delavnicah-jih uspešno opravil. Šel na VEM točko registrirat podjetje-uspešno. In ne morete si zamisliti, kako vesel sem bil, da je to za mano.

In zgodilo se je, da sem ugotovil, da moram opraviti še zdravniški pregled, opraviti tečaj iz varstva in zdravja pri delu. OK pač-mora bit. Saj je le en strošek. Toda-čez par dni sem prejel obvestilo iz OZS-da se moram zglasiti pri njih. In kaj mi oni povejo-prav tisti pri katerih sem bil na oceni poslovne ideje? DA MORAM IMETI ZA SERVIS RAČUNALNIKOV OBRTNO DOVOLJENJE, IN DA GA JAZ GLEDE NA TO DA SEM EKONOMSKI TEHNIK NE MOREM DOBITI!!! Kar pomeni, da so mi v tistem trenutku izbrisali iz registra dejavnost servis in vzdrževanje računalnikov.  In tista gospa mi pove, da lahko sestavljam računalnike, kar koli, a popravljati jih ne morem. In fora je, da sem registriral tudi dejavnost računovodstvo, ki pa ga lahko opravljam brez problema-niti nimam toliko pojma o knjiženju. Toliko jeze nisem že dolgo doživel kot tisti dan. Seveda sem jim rekel, da sem bil pri njih in da so ocenili mojo idejo kot pozitivno, ampak ne-oni niso nič krivi-krivi da so povsod drugje, le oni ne-pa čeprav sem bil najprej pri njih!

No nekako sem uredil da se še vedno lahko ukvarjam z računalništvom, le servisirati jih ne smem. A kje je tukaj logika-namesto servisa sem registriral dejavnost Ponovna vzpostavitev delovanja sistema. Po logiki pomeni to, da poskrbim, da sistem ponovno deluje . Torej, moram za to poskrbeti tako, da nekaj tudi popravim. Jebiga-če so tako napisali-njihov problem. Uradno ne bom servisiral računalnikov ampak samo poskrbel za ponovno vzpostavitev delovanja sistema-nikjer ne piše iz kakšne oblike nedelujočega sistema moram to narediti-če je iztaknjen samo en kabel in ga moram samo priključiti ali moram zamenjati kako nedelujočo komponento. Važno da sistem spet deluje. Naj se jeb… vsi skupaj.

Toliko o subvenciji. Za zaključek pa naj povem še to: Subvencijo boste prejeli komaj po treh mesecih, kar pomeni, da morate 3 mesece sami plačevati prispevke, stroške ITD. Namesto da podjetnik dobi subvencijo takrat ko jo najbolj potrebuje-ob ustanovitvi, jo dobi šele, ko ima že za najmanj 1000 € stroškov,…

V glavnem-premislite, preden se boste samozaposlili. Ko boste opravili registracijo podjetja, boste prepuščeni sami sebi, za nasvete se boste morali pa obrniti na prave ljudi.

Poleg tega pa sem pozabil omeniti, da je subvencija za samozaposlitev obdavčljiva-kar pomeni-da teh 4.500 € smatra država kot dohodek in tako v praktičnem primeru morate plačati na to davek. Če ste recimo v najnižji lestvici, morate plačati na ta denar 765 €.

Vendar pa-se ta subvencija šteje za poslovanje za dve leti, tako da vam bo računovodja povedal, kako pravilno knjižiti subvencijo.  Nekje na internetu je bilo zapisano, vendar trenutno ne najdem strani. Če recimo dobite informativni izračun dohodnine in je v njem napisano, da morate plačati davek na to prejeto subvencijo, morate podati ugovor na izračun. Subvencijo se knjiži na poseben konto, nato pa se iz tega konta vsak mesec beleži prihodek-tako nekako. Seveda se na koncu nekako ta subvencija izenači s stroški ki jih imate vsak mesec, tako da na koncu praktično ne plačate nič davka. Narobe je, če štejete 4.500 € kot enkratni prihodek. Recimo jaz bom dobil subvencijo enkrat decembra, a takrat bom posloval komaj 4 mesece, torej bi moral plačati skoraj celoten davek na subvencijo,  naslednje leto pa nič. Tukaj v tem primeru res ni logike.

Drugače pa je z samostojnimi podjetniki, ki želijo biti nominiranci-ti ne bodo od zavoda prejeli subvencije v višini 4.500 €, ampak  znesek subvencije, zmanjšan za višino nominiranih stroškov.

Opisal pa bi rad moj primer, kateri se mi zdi še najbolj ugoden, vendar kot boste prebrali v nadaljevanju, vas večina nima teh pogojev:

Pristal sem na zavodu za zaposlovanje kot invalid III stopnje, in lahko delam 4 ure na dan-polovični delovni čas. Plus tega so mi dodelili omejitve-pod kateri pogoji-kaj lahko sploh delam. In ko sem dobil izračun za mojo delno invalidsko pokojnino, je znašala ta 206 €-kar ni niti višina socialne. Ugotovil sem da dela ne bom dobil, pa tudi s temi 206 € ne bom preživel. Zato sem prišel do naslednjega sklepa:

-dobim subvencijo 4.500 €, kar je 186 € na mesec

-plačujem le polovico prispevkov kar je cca 140 € na mesec

-kot samozaposlen invalid sem upravičen do nagrade za preseganje kvote v višini 25% minimalne plače, ki trenutno znaša 187 €(nagrada)

-oproščen sem plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, tako da moram na mesec plačevati le 50 €

Zaključek;

-mesečni prihodek je: subvencija + nagrada za preseganje kvote: 373

-odhodek: prispevki: 50 €

torej mi ostane na mesec-ne da bi kaj delal 323 e

Vendar-tistih 60 € na mesec, ki jih ne plačam za prispevke PIZ, moram porabiti le za:

 • investicije v osnovna sredstva, ki so povezana z delom invalidov,
 • izboljšanje delovnih pogojev za invalide,
 • ohranjanje in ustvarjanje novih delovnih mest za invalide,
 • pokrivanje izpada prihodka zaradi večje bolniške odsotnosti,
 • izobraževanja in usposabljanja zaposlenih,
 • druge razvojne namene, ki zagotavljajo večjo zaposljivost invalidov.

Tako da po eni strani, kljub omejitvam za porabo sredstev ne bom oškodovan, saj je vedno kakšno zanimivo izobraževanje, pa tudi delovno mesto si lahko bolje prilagodim z nakupom sredstev za izbolšanje delovnih pogojev invalidov-torej zame.

Kar se drugih odhodkov tiče(računovodski program, mobitel, internet itd) pa seveda za njih porabim toliko kot drugi.

 • Share/Bookmark

Tags:

9 odgovorov to “Država da subvencijo za samozaposlitev, vendar,…”

 1. katarina komentira:

  khm … če lahko nekaj pripomnim. večini stroškov se lahko ogneš tako, da ne delaš doma niti v svoji pisarni, temveč skleneš pogodbo s kakim podjetje m, ki ti da njihovo pisarno in njihovo programsko opremo. ostanejo ti stroški prispevkov+pregledi+vodenje trr+računovodstvo.

  kar se pa tiče obrti mi je pa čudno, ker sem jaz odpirala dejavnost gradbeništvo in sem “po nesreči” ruknila zraven montažo stavbnega pohištva ter slikopleskarstvo, pa me nihče ni pobaral da tega ne smem registrirati, ker nimam prave izobrazbe, sem dobila pa položnico iz obrtne za mesečni prispevek 20 eur. obvezna članarina. no, potem sem ti dve dejavnosti dala stran, ker ju ne potrebujem in ne bom plačevala članarine.

 2. xclovekx komentira:

  Ja to je ena možnost. Izpostavil sem nek povprečen strošek podjetnika. Samo vsaka pogodba po eni strani tudi nekaj stane se mi zdi. Oni ti dajo pisarno in programsko opremo ti pa tudi njim nekaj. Običajno je tako.

  Glede obrti-vgradnja stavbnega pohištva (ne vem če se je prej imenovalo montaža) ne potrebuje obrtnega dovoljenja, potrebuje pa se za Stavbno mizarstvo in tesarstvo-morda si imela to registrirano, in zahteva se tudi izobrazba ustrezne smeri, vendar me čudi da niso nič rekli. , za slikopleskastvo pa ne najdem, našel sem samo pleskarska dela ki pa tudi ne zahtevajo obrtnega dovoljenja,..

  Nimam pojma zakaj je tako-očitno dela vsaka zbornica drugače. Če jim je šlo samo za to da pokasirajo, pa itak nimajo interesa preverjat izobrazbe. Za njih je bolj ugodno da maš eno obrt, pa da jim plačuješ.

 3. Anica komentira:

  Kateri računovodski program uporabljate?

 4. xclovekx komentira:

  e-računi

 5. HM komentira:

  Živjo!
  Mislim, da imaš napačne informacije. Preberi članek na spodnjem linku.
  Subvencija znaša 4.000€, pa pogoj je 1 leto poslovanja! Takšni pogoji so že od leta 2010….

  http://mladipodjetnik.si/novice-in-dogodki/novice/na-voljo-subvencije-za-zaposlitev-zaposli.me-2011

 6. HM komentira:

  JOJ…. Oprosti…tle gre za nekaj drugega….. Sorryyy….

 7. xclovekx komentira:

  Ja tisto je drug program ja.
  Sicer pa je subvencija za samozaposlitev že nekaj let 4.500 €, le prejšnja subvencija je bila namenjena samo za 1 leto poslovanja, to leto so dali spet pogoj, da moraš obdržati samozaposlitev dve leti.

 8. HM komentira:

  To je res. Jaz sem poizvedovala za pogoje za samozaposlitev konec leta 2010 in se spomnim, da so glih takrat iz 2 let znižali na 1…..
  Glede na to, da so ponovno uvedli pogoj 2 let, se je verjetno dogajalo, da so vsi, ki so takrat dobili subvencijo takoj po preteku enega leta zaprli firmo…

  Lahko ti dam nekaj napotkov – če ti bodo prav prišli (so uporabni če se res misliš potruditi in narediti business),
  - zmisli si kakšno raziskovalno delo (razvoj ipd.) pa potem pri Japtiju kandidiraj za nepovratna sredstva….
  - Pa cel kup drugih programov imajo: mentorski vavčer – dobiš nekoga, ki ti svetuje pri zagonu podjetja – predvsem pri vodenju…..te nauči kako postaviti firmo in kako jo dvigniti na nek visok nivo…
  Lp.

 9. xclovekx komentira:

  Ja takrat so se gotovo prijavili za subvencijo čisto vsi-tudi če niso imeli neke hude poslovne ideje-samo da majo nekaj in potem seveda kot ti praviš vse zaprli. S tem so tudi izpodrinili tiste, ki bi jo radi vzeli, vendar je zaradi teh ljudi niso mogli.

  To je pa zanimivo-nekaj sem sicer slišal na delavnicah za samozaposlitev, venda je bilo tisto pač kot je bilo.

  Hvala za nasvet :)

Komentiraj

Vi ste prijavljen za komentiranje.